Goed onderwijs ondersteunt met een laptop

Waarom
Op het Calandlyceum werken we vanaaf het 1e leerjaar met een laptop als extra leermiddel naast de schoolboeken. We willen onze leerlingen voorbereiden op de toekomst in een maatschappij waar digitale (communicatie)middelen niet meer weg te denken zijn. Het Calandlyceum sluit haar onderwijs aan op deze maatschappelijke ontwikkeling. Een belangrijk uitgangspunt van ons onderwijs is dat de laptop wordt ingezet als hulpmiddel en niet als doel. De docent maakt het onderwijs.

Voordelen
Leerlingen hebben altijd en overal de beschikking over (aanvullend) digitaal leermateriaal en kunnen allerlei bronnen op internet snel vinden. De lesstof wordt op deze wijze uitgebreid met visuele (animaties, filmclips) en auditieve onderdelen (geluidsbestanden). Methoden houden hun digitale versie actueel en leerlingen hebben dan ook via de laptop altijd de meest up-to-date versie van de methode beschikbaar. Docenten kunnen leerlingen meer op maat bedienen. Daarnaast biedt het mooie mogelijkheden voor diagnostische toetsen. Niet iedereen hoeft alles tegelijk in hetzelfde tempo te doen.

Hoe
Ouders krijgen de mogelijkheid om - tegen een gereduceerd bedrag -  een laptop te huren of te kopen via rentcompany.nl. Als je de laptop huurt is de laptop ook verzekerd. De laptop wordt uiteindelijk eigendom van de leerling. School betaalt een initieel bedrag mee en garandeert ouders op die manier een goed werkend apparaat met een garantieregeling en goede service. Indien je de laptop huurt en gerepareerd moet worden, krijgt de leerling een leen-exemplaar, zodat hij of zij toch deel kan nemen aan de lessen. Als je de laptop koopt en verzekerd bij The Rent Company krijg je ook een leenexemplaar. (Indien er een reparatie nodig is heb je een eigen risico van €50 euro).  Mocht u niet in staat zijn om deze laptop te betalen kunt u bij de Gemeente Amsterdam ondersteuning aanvragen. Via The Rent company ontvang je een brief hoe je de laptop moet bestellen.

Eigen laptop
Wij verplichten leerlingen niet tot het aanschaffen van een laptop. Wel is het zo dat ons onderwijs erom vraagt dat leerlingen in de lessen over een laptop beschikken. Mocht je al over een laptop beschikken dan zijn dit de aanbevolen specificaties:

Scherm 11 tot 15,6 inch voorkeur 11 tot 14 inch;
Accuduur minimaal van 4 uur. Het liefst meer;
Network Wi-Fi (802.11a/b/g/n 5GHz);
Besturingssysteem: windows 10
Bij het klassikaal gebruik is 5Ghz noodzakelijk. Alleen de betere laptop’s zijn voorzien van 5Ghz Wi-Fi.

De laptop gaat mee naar huis, in een stevige hoes en moet daar ’s nachts worden opgeladen. Ook thuis kan de leerling dus voor school werken op de laptop. Het is van groot belang dat de laptop de gehele dag gebruikt kan worden. De leerlingen moeten ervoor zorgen dat ze met een laptop op school komen die volledig is opgeladen. Dat betekent dat de laptop elke avond (even) aan de oplader moet totdat deze weer volledig is opgeladen. Als de leerling vervolgens slim omgaat met de energie van de laptop (gebruik van de spaarstand, geen maximale lichtsterkte, geen tussentijds onnodig gebruik van de laptop) dan moet je met een minimale accuduur van 4 uur de lesdag door kunnen komen.

© 2023 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Parego webdesign Amsterdam | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.