Sportklas

De sportklassen van het Calandlyceum zijn er niet voor stilzitters. In de sportklas krijg je namelijk geen drie, maar vijf uur gym (lichamelijke opvoeding) per week. Je laat de lesuren muziek, tekenen en handvaardigheid daarom vallen. De sportklas is er voor leerlingen op vmbo-t, havo en vwo  en duurt twee jaar, bij havo/vwo drie jaar.

Wat doe je in de sportklas?

• In al die extra uren sport doe je van alles! Je leert bijvoorbeeld een goede salto maken, maar je wordt ook beoordeeld op het correct gooien en vangen van een bal. Je doet dingen die in een ‘gewone’ gymles niet voorkomen. Zoals klimmen, squashen en naar Bounz, het spectaculaire spring- en stuitercentrum. Je maakt natuurlijk ook kennis met verschillende takken van sport. Belangrijk vinden we dat je daarbij goed samenwerkt en op een prettige manier met elkaar omgaat.
  • De sportklassen hebben hun eigen sportkamp. In de brugklas ga je naar Zeeland, in de tweede naar de Ardennen. Lekker actief! Van tijd tot tijd zijn er ook speciale sportclinics, waarbij je les krijgt van echte toppers.

Calandhal

Naast school staat de Calandhal, een van de grootste sporthallen van Amsterdam – compleet met klimmuur. Je krijgt binnen les in de donkere maanden van het jaar, maar tot de herfstvakantie en in het voorjaar gaan de sportklassen lekker naar buiten – meestal bij sportpark Ookmeer.

Sporttest

Elke leerling die zich aanmeldt voor de sportklas krijgt een uitnodiging voor een sporttest. Er wordt dan bekeken hoe je beweegt, hoe je coördinatie is en hoe je je in een groep gedraagt – in de sportklas is samenwerken heel belangrijk.

Na de sportklas verder met sport

Ook na de sportklas kun je nog wel extra sporturen krijgen, bijvoorbeeld als je later trainer of gymleraar (LO2-diploma) wilt worden. Daarmee kun je naar het middelbaar beroepsonderwijs (Sport & Bewegen). Havo- of vwo-leerlingen kunnen werken naar een diploma BSM (Bewegen, Sport & Maatschappij). Als je bij ons zo’n diploma haalt, krijg je voorrang bij de toelating tot de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en CIOS-opleiding (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders).

Niet in de sportklas, wel extra sporten?

Je hoeft overigens niet per se in een sportklas te zitten om nog wat extra te sporten. Via het programma Topscore kun je je na schooltijd helemaal uitleven in verschillende takken van sport, van zaalvoetbal tot tennis tot kickboksen.

LOOT-brugklas voor topsporters

Op het Calandlyceum is er een aparte brugklas voor topsport-leerlingen met LOOT-status.

Aanmelden voor de sportklas

Weten of de sportklas iets voor jou is? Dit filmpje over de sportklas op het Calandlyceum geeft je een goede indruk.

Klik op de onderstaande afbeelding voor de PDF

“Mijn zus zat vroeger in de sportklas. Toen dacht ik al: dat wil ik ook!”
Rian van Dijen (2THS):
“Mijn zus zat vroeger in de sportklas. Die vertelde daar thuis dan over, en toen dacht ik al: Dat wil ik ook! Ik sport zelf ook graag. Op de open dag vond ik de presentatie van de sportklas al heel leuk. We zijn ook op sportkamp geweest in Zeeland. We zouden daar gaan zwemmen, maar het zeewater was ijskoud. Verder wel heel veel leuke dingen gedaan, daar. Kanoën, bijvoorbeeld. In de sportklas heb je twee uur extra gym per week. Dus is er ook meer tijd om dingen te doen en sporten te beoefenen. We zijn nu bijvoorbeeld met basketball bezig, dan leer je dus echt ook verschillende dingen van zo’n sport. En je hebt met de sportklas veel meer sportdagen de andere klassen, dat vind ik erg leuk.”

© 2018 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Swerk online | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.