Technasium

Technasium is er voor nieuwsgierige leerlingen met vwo-advies, havo of havo/vwo-advies. Je komt in aanraking met de zeven bèta-werelden. Die gaan over bijvoorbeeld chemie, life science, natuurkunde en procestechniek. 

Het Calandlyceum was de eerste school in Amsterdam die technasium aanboodt. Hierdoor is het technasium bij ons goed doorontwikkelt en weten bedrijven ons ook te vinden voor leuke opdrachten. 

Van brugklas tot technasium-eindexamen

  • Je krijgt vijf of zes uur per week het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). In die tijd doe je steeds nieuwe projecten, waarbij je allerlei oplossingen moet bedenken. Die projecten zijn echt: ze worden ingebracht (en beoordeeld) door opdrachtgevers van buiten de school.
  • Als je iets bedacht of ontworpen hebt, hebben we een werkplaats met de meest moderne technieken zoals 3D-printer, lasersnijder en Computer Aided Design waar je een prototype kan maken. Er is ook een laboratorium waar je experimenten kan doen om iets te testen. Het échte werk doe je natuurlijk met je hersenen. Creatief denken, oplossingen verzinnen. De leraar - je coach - helpt je met interessante denkstrategieën en leert je hoe je een team kunt leiden. 
  • Op het technasium werk je aan je competenties. Dat doe je steeds in een team van vier. Je spreekt af wie wat doet, leert zo goed samenwerken en natuurlijk moet je jullie ideeën ook aan de opdrachtgevers presenteren. Twee keer per jaar presenteer je met je team tijdens de technasiumparade. Honderden mensen bewonderen die avond de maquettes, films en presentaties..
  • In je zesde jaar doe je een meesterproef: het praktijkexamen van je technasium-periode. Daarin komt alles samen wat je in de jaren ervoor geleerd hebt. Je zoekt daarvoor zelf een opdrachtgever en een project.

 


Technasium leerling: "De toekomst bestaat uit techniek."

 

 

 

 

Calandlyceum technasium website:
Wil je meer weten over het technasium? Bekijk onze speciale website over het Calandlyceum technasium.

Calandlyceum technasium website  

© 2023 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Parego webdesign Amsterdam | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.