Naar het gymnasium

Gymnasium Universale

Jouw toekomst is waar wij ons allemaal, van conciërge tot docent tot directeur, voor inzetten. Om jou optimaal voor je toekomst voor te bereiden bieden we de opleiding gymnasium Universale aan. Bij gymnasium Universale combineren we onze gymnasium-opleiding (Latijnse en Griekse taal en cultuur) met de manier waarop op ons technasium gewerkt wordt.

Dus mét...

• het technasium-vak Onderzoek en Ontwerpen
  • echte opdrachten in projectvorm, bijv. een escape-room of een spel, game of app ontwikkelen
  • echte opdrachtgevers uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven
  • focus op 21st Century Skills, zoals creativiteit, problemen oplossen, kritisch denken en effectief communiceren

Van brugklas tot gymnasium-eindexamen

• Je houdt je in de onderbouw 5 uur per week bezig met Latijn, oud-Grieks en projecten waarmee je actuele problemen voor een echte opdrachtgever oplost. We gaan vaak op pad om op zoek te gaan naar de sporen uit de oudheid in de wereld van nu. Denk bijvoorbeeld aan excursies naar Archeon, musea, theaters en bioscopen.
  • In de aanloop naar het examen maken gymnasium-leerlingen een reis naar Parijs en Rome. Om in de stemming te komen, om de sporen van het oude Romeinse rijk op te zoeken en om een Italiaans ijsje te bestellen – in het Italiaans. Lukt altijd!
  • Het gymnasium is een prima opstap naar de universiteit. Om daar vast aan te wennen, ga je in de bovenbouw af en toe al eens kijken op de Vrije Universiteit of de Universiteit van Amsterdam. Je bent dan bijvoorbeeld welkom bij colleges van wetenschappers – zo krijg je al een goed idee van je eigen toekomst.

Waarom zou je een taal leren die niemand meer spreekt?

• Door Latijn en Grieks leer je de taal van de universiteit.
  • Je ontdekt de wereld van vroeger met al haar verhalen, geschiedenis, kunst en cultuur.
  • Je begrijpt wat het verleden ons leert over de toekomst.
  • Je ontdekt de verwantschap tussen de talen waardoor je makkelijker vreemde talen leert beheersen.
  • Je wordt een expert in het lezen van hoog niveau, waardoor je een voorsprong krijgt bij elke studie die je later gaat doen.

Slagingspercentage 100%

Omdat het gymnasium bij ons klein van opzet is, kun je veel aandacht en persoonlijke lessen krijgen. Dat helpt leerlingen enorm en de examenresultaten voor de klassieke talen van onze gymnasium-leerlingen behoren bij de beste van Amsterdam. Het slagingspercentage is bij ons al jaren 100%. Door de kleine opzet kun je bovendien eenvoudig met leerlingen van verschillende leerjaren samenwerken. Zo is er bijvoorbeeld een keer een project geweest van tweede- én derdeklassers waarbij de beroemde mythe van Oedipus werd verfilmd. De leerlingen vertaalden die vervolgens in het Latijn.

Gymnasium-diploma op zak

Benieuwd wat Gymnasium Universale leerlingen zelf zeggen over hun opleiding? Lees dan deze interviews

Het gymnasium bereidt je het beste voor op
een (universitaire) studie na de middelbare school.

Aanmelden voor het gymnasium

Klik op onderstaande afbeelding voor de gehele PDF

© 2018 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Swerk online | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.