Topsportklas, voor topsporters

Wie topsport bedrijft, begint daarmee vaak al op jonge leeftijd. Tieners die de top in hun tak van sport willen bereiken, besteden veel tijd aan trainingen en wedstrijden. Hoe combineer je dat met school? De topsportklas van het Calandlyceum is een aparte brugklas, alleen voor topsport-leerlingen met LOOT-status, Sport Focus en Sport Plus leerlingen. Het Calandlyceum is de enige Topsport Talent School in Amsterdam.

LOOT staat voor Landelijke Organisatie Onderwijs Topsport. Je krijgt deze status van je eigen sportbond als die je als (groot) sporttalent beschouwt. Met die status mag je je toetsen verschuiven, als je bijvoorbeeld net een belangrijk toernooi hebt.

De beste combinatie van school én topsport

Op het Calandlyceum hebben we tot en met het zesde jaar een aangepast rooster en vrijstellingen voor topsport-leerlingen, zodat zij hun schooldiploma halen én hun sportambities kunnen waarmaken. Dat begint in de topsport(brug)klas, hét startblok voor een schoolloopbaan voor jonge topsporters. Je komt in een klas met maximaal 27 leerlingen, jongens en meiden.

Je schooldiploma staat voorop

Uitgangspunt blijft dat school – met een goed diploma – uiteindelijk altijd voorop staat. Daarbij helpen we je zo veel mogelijk.

• De topsportbrugklas heeft een eigen lokaal en een eigen team van leraren.
  • Voor elke topsport-leerling maken we een lespakket op maat.
  • Vaste, klassikale lesuren zijn van 10.20 tot 13.45 uur. Daarbuiten is er tijd en ruimte voor je sport. Heb je op die momenten geen training, dan zijn er verplichte studie-lessen.
  • Je hebt schoolwerk en als je effectief werkt blijft er weinig over om thuis te maken.
  • Omdat je vaak wedstrijden, toernooien, trainingen en stages hebt – is het belangrijk dat je altijd en overal bij je lesstof kunt. Daarom digitaliseren we steeds meer lesmateriaal en werken de leerlingen in de topsportklas veel met een laptop.
  • Je krijgt op de woensdagochtend een les met jouw klas over mentale vaardigheden, voeding, gezondheid, maar ook af lichamelijke opvoeding in de gymzaal.
  • Leertempo en leerniveau zijn per vak aan te passen. (voorbeeld; je doet vmbo-t, maar omdat je goed bent in Engels kan je dat vak op havo niveau volgen).
  • Kijk het filmpje onderaan de pagina!!

Topsportleerlijn: van LOOT-brugklas tot eindexamen

Als enige Topsport Talentschool van Amsterdam is het Calandlyceum volledig ingesteld op jonge topsporters met drukke schema’s en volle dagen. We begeleiden topsport-leerlingen op vbmo-t, havo en vwo tot en met hun eindexamen. Samen met het TEAM-NL Amsterdam bieden we een onderwijsprogramma dat zo optimaal mogelijk is afgestemd op hun trainings- en wedstrijduren.

Basketball Academy Amsterdam

We hebben ook een eigen basketball-academy: Basketball Academie Amsterdam. Talentvolle basketballers, jongens en meiden, uit alle klassen maken zo via school extra basketballuren, naast de trainingen bij hun eigen club.

Meer weten of aanmelden voor voor de Topsportklas?

Mail naar topsport@calandlyceum.nl

© 2021 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Parego webdesign Amsterdam | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.