LOOT-brugklas, voor topsporters

Wie topsport bedrijft, begint daarmee vaak al op jonge leeftijd. Tieners die de top in hun tak van sport willen bereiken, besteden veel tijd aan trainingen en wedstrijden. Hoe combineer je dat met school? De LOOT-brugklas van het Calandlyceum is een aparte brugklas, alleen voor topsport-leerlingen met LOOT-status. Het Calandlyceum is de enige Topsport Talent School in Amsterdam.

LOOT staat voor Landelijke Organisatie Onderwijs Topsport. Je krijgt deze status van je eigen sportbond als die je als (groot) sporttalent beschouwt. Met die status mag je je toetsen verschuiven, als je bijvoorbeeld net een belangrijk toernooi hebt.

De beste combinatie van school én topsport

Op het Calandlyceum hebben we tot en met het zesde jaar een aangepast rooster en vrijstellingen voor topsport-leerlingen, zodat zij hun schooldiploma halen én hun sportambities kunnen waarmaken. Dat begint in de topsport-brugklas, hét startblok voor een schoolloopbaan voor jonge topsporters. Je komt in een klas met maximaal 24 leerlingen, jongens en meiden: voetballers, turners, zwemmers, skiërs, judoka’s, honkballers en basketballers.

Je schooldiploma staat voorop

Uitgangspunt blijft dat school – met een goed diploma – uiteindelijk altijd voorop staat. Daarbij helpen we je zo veel mogelijk.

• De topsportbrugklas heeft een eigen lokaal en een eigen team van leraren.
  • Voor elke topsport-leerling maken we een lespakket op maat.
  • Vaste, klassikale lesuren zijn van 10.20 tot 13.45 uur. Daarbuiten is er tijd en ruimte voor je sport. Heb je op die momenten geen training, dan zijn er verplichte studie-uren.
  • Je probeert zoveel mogelijk huiswerk in de les te doen.
  • Omdat je vaak wedstrijden, toernooien, trainingen en stages hebt – is het belangrijk dat je altijd en overal bij je lesstof kunt. Daarom digitaliseren we steeds meer lesmateriaal en werken onze topsport-leerlingen veel met een laptop.
  • Je krijgt de module Topsport Talent Attitude (TTA) aangeboden. Daarin leer je van alles over het bestaan van een topsporter. De ene keer kan het gaat over gezonde voeding, de andere keer over omgaan met teleurstellingen.
  • Leertempo en leerniveau zijn per vak aan te passen. (Zo kan een leerling die daar aan toe is al in de vmbo-t 3 voor een vak examen doen.)
  • Kijk het filmpje!!

Topsportleerlijn: van LOOT-brugklas tot eindexamen

Als enige Topsport Talentschool van Amsterdam is het Calandlyceum volledig ingesteld op jonge topsporters met drukke schema’s en volle dagen. We begeleiden topsport-leerlingen op vbmo-t, havo en vwo tot en met hun eindexamen. Samen met het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam bieden we een onderwijsprogramma dat zo optimaal mogelijk is afgestemd op hun trainings- en wedstrijduren.

Basketball Academie Amsterdam

We hebben ook een eigen basketball-academie: Basketball Academie Amsterdam. Talentvolle basketballers, jongens en meiden, uit alle klassen maken zo via school extra basketballuren, naast de trainingen bij hun eigen club.

Meer weten of aanmelden voor voor de LOOT-brugklas voor topsporters ?

Mail naar loot@calandlyceum.nl

“Huiswerk maken in de sneeuw”
Jilles Douze (3LOOT)
“Het ene moment sta je op de lange latten in Hintertux, Oostenrijk, het volgende zit je weer in het LOOT-lokaal. Ik hebt net twee weken trainingskamp achter de rug. Skiën van ’s morgens tot halverwege de middag, dan huiswerk, dan eten en dan slapen – dat is elke dag het ritme.” Jilles, lid van het Ski-team Midden-Nederland, geldt als een groot talent op de ski’s. Hij was al eens Nederlands kampioen. Om de echte top te halen, zit hij zestien weken per jaar (!) in het buitenland. “Op het Caland kan ik mijn huiswerk meenemen op trainingskamp. Dat is best wel hard werken naast de sport, gewoon drie uur huiswerk per dag. Alle boeken heb ik op een laptop staan. Als ik niet op school ben, moet ik later toetsen inhalen. Daar valt, in goed overleg, meestal wel mee te schuiven. Dat is wel fijn, dat geeft rust. Op een gewone school had ik niet zoveel tijd aan mijn sport kunnen besteden.”

Klik op onderstaande foto voor de PDF met alle informatie

© 2018 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Swerk online | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.