Kunst- en cultuurklas

Borrel je van de ideeën? Ben je graag creatief bezig? In de kunst- en cultuurklas kun je extra uren kunst en cultuur volgen: tekenen, handvaardigheid, drama en dans. De kunst- en cultuurklas op het Calandlyceum is er voor leerlingen op vmbo-t, havo en vwo en duurt twee jaar, bij havo drie jaar.

Wat doe je in de kunst- en cultuurklas?

Naast de reguliere lessen volg je extra lessen: beeldende vorming, drama en nieuwe media.
In de eerste twee jaar ga je met de iPad de school uit om reportages en filmpjes te maken. Die kunnen over van alles en nog wat gaan. Je wordt een echte reporter! Op die manier leer je kritisch kijken. En je leert: hoe interview je iemand, hoe film je, hoe monteer je?
In het tweede en derde jaar krijg je ook Nieuwe Media. Daarbij leer je bijvoorbeeld foto’s bewerken en filmpjes maken.
Elk jaar zijn er zeven à acht culturele uitstapjes/activiteiten met de klas. Denk bijvoorbeeld aan een workshop klassiek ballet, een balletvoorstelling in het Muziektheater, een fotografieworkshop bij FOAM, een samenwerkingsproject met jeugdtheater Rast en een bezoek aan het Muziekgebouw aan ‘t IJ.
Elk jaar sluit de kunst- en cultuurklas af met een presentatie aan ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s. Daarin laat je samen met alle kunst- en cultuurklassers zien wat je geleerd hebt. Dat kan dus een mix zijn van verschillende kunstvormen.

Samen een theatervoorstelling maken

Het Calandlyceum werkt al een aantal jaren samen met Rabobank Amsterdam. De Rabobank zorgt ervoor dat leerlingen een theatervoorstelling mogen maken met Toneelgroep Amsterdam (TA). Een regisseur van TA komt dan naar school om wekelijks te repeteren met leerlingen die dat leuk vinden. Samen bouwen ze een voorstelling.

Lees ook de Veelgestelde vragen over Kunst- en cultuur.

“Ik vind het allemáál leuk. Dus ik zit in de kunst- en cultuurklas op mijn plek.”
Rafe Verheul (2HVQ)
“In de kunst- en cultuurklas kun je van alles doen. Zelf vind ik acteren erg leuk, maar je krijgt dus ook extra uren voor tekenen, handvaardigheid – en we hebben zelfs vorig jaar al filmpjes gemaakt, met een iPad. Die kun je dan ook zelf monteren. Verder doe je regelmatig uitstapjes. Je gaat bijvoorbeeld naar een voorstelling, maar we gingen ook naar Oud-Zuid om er kunst op straat te bekijken. Ik vind het gewoon allemáál leuk. Lekker creatief bezig zijn. Dus ik zit in de kunst- en cultuurklas op mijn plek.”

Klik op onderstaande afbeelding voor de volledige PDF

© 2018 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Swerk online | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.