International Day of Tolerance

26/10/2021

Op 16 november is 'The Day of Tolerance'

Tolerantie is een onderwerp waar op het Calandlyceum heel veel aandacht voor is. Vorig jaar hebben wij deze dag al uitgebreid 'gevierd' en inmiddels hebben 5vwo leerlingen fantastische documentaires gemaakt over het onderwerp tolerantie. Sterker nog; één van deze documentaires heeft zelfs de eerste prijs gewonnen op het IDFA festival. Deze korte documentaire kunt u hiernaast bekijken.

Het Calandlyceum doet ook dit jaar weer mee aan deze dag door het organiseren van leuke en inspirerende workshops. En natuurlijk gaan we daarna met elkaar in gesprek! Voor de onderbouw gaat dit gebeuren op de 16 november zelf. Voor de bovenbouw (3T, 4H, 4VWO en 5VWO) zal dat gebeuren in de weken na de toetsweek. Onze eindexamen kandidaten hebben het helaas te druk maar hebben hier de afgelopen jaren al heel veel van mee gekregen.

• Workshop Tinten door dansgroep Aya (brugklassen)
    TINTEN is een kleine en intieme dialoogvoorstelling in de klas rondom de belevenissen van een danser van kleur. Hoe voelt het op dit moment om in Nederland te leven?
  • Workshop Activate door Theatergroep Dox (2H en 2V)
    Activate! Theater Waar ga je nou écht van aan? Waar wil je je hard voor maken in de maatschappij? Onze theaterdocent roept deze passies op en gaat in gesprek met de leerlingen. Vertrekkend vanuit een gesprek met een filosofische insteek, gaan we op zoek naar resonanties, de innerlijke trillingen van herkenning en passie. De leerling wordt uitgedaagd een persoonlijke mening te geven en middels de kunsten er vorm aan te geven. Samen maken ze korte presentaties in de theatrale ruimte waar kleine revoluties kunnen plaatsvinden.
  • Workshop BREAK door Theatergroep De Gasten (3H/3V/3T)
    In de voorstelling BREAK komen jongeren aan het woord over hun idee van vrijheid. Wat is vrijheid voor jou? Een mondkapje af na een lange busrit, jezelf na de quarantaine weer kunnen ergeren aan drukte op straat, vakantie vieren of helemaal jezelf kunnen zijn?
  • Workshop Voices of Tolerance door Museum Onze Lieve heer op Solder (4H/4V)
    Voices of Tolerance nodigt leerlingen uit om hun stem te laten horen rond thema’s als vrijheid, tolerantie en (religieuze) diversiteit. In elk onderdeel van het programma werken leerlingen met inspirerende workshopdocenten en rolmodellen van verschillende kunstdisciplines. Dit jaar zijn dat dichter Gershwin Bonevacia, rapper Safoan Mokhtari.

Documentaires

Er is veel aandacht voor tolerantie op het Calandlyceum en ook in de lessen wordt met dit thema op verschillende manieren gewerkt.

In de Palweek van oktober 2021 hebben leerlingen van 5 vwo documentaires gemaakt over belangrijke en relevante thema's als stereotypes, identiteit, bi-culturaliteit  en vooroordelen. 'Documentaire maken' is een project van de vakken maatschappijleer en ckv waarbij de leerlingen in een week met begeleiding van professionele documentairemakers werken aan een eigen film. Er waren 10 teams met leerlingen en er is aan het einde van de week een filmfestival geweest waar prijzen werden uitgereikt. Er waren films met titels als:

• Geen Idee, een onderzoekende reportageachtige documentaire over identiteit en bi-culturaliteit,
  • Loaded With Judgement een scherpe documentaire over een belangrijk experiment met etnisch profileren, die ook door IDFA Education genomineerd werd.
  • Wie ben jij? De korte documentaire die een prijs won van de IDFA Education en die u hier kunt bekijken.  Door de makers is op persoonlijke manier invulling gegeven aan thema's als stereotypes, identiteit en vooroordelen.
  • Hoor ik erbij? Ook een prijswinnaar.. Een mooie film over integratie op het Calandlyceum.

© 2021 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Parego webdesign Amsterdam | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.