Calandlyceum eerste Amsterdamse school met binnen watertappunten

07/09/2018

Vanmorgen werden de eerste twee binnen-watertappunten op een middelbare school in Amsterdam feestelijk in gebruik genomen. Eric Bobeldijk, dagelijks bestuur vanuit Nieuw West, en Constance Steenkamp, penhouder Convenant Amsterdam clean water, onthulden met directeur Jan-Mattijs Heinemeijer de waterpunten. Een grote groep leerlingen nam de waterpunten enthousiast in ontvangst en mocht daarna mee doen aan een heus waterconcert.

Directeur Jan-Mattijs Heinemeijer van het Calandlyceum toonde zich zeer verheugd met deze tap punten. Het initiatief sluit nauw aan bij de ambitie van de school om de leerlingen niet alleen onderwijs te bieden maar ook een gezonde leefstijl mee te geven. Alle brugklasleerlingen krijgen bij inschrijving op  de school een Caland Dopper cadeau om te stimuleren dat zij kraanwater drinken in plaats van zoete frisdranken. Mede op initiatief van de Ouderraad van de school is het de bedoeling dat alle 2.000 leerlingen in de loop van de komende tijd een dopper in hun bezit krijgen. Hiermee kunnen zij nu in de schoolzaal vers water tappen in plaats van onder de kleine kranen in de toiletten. Ook de kantine van de school heeft inmiddels het predicaat Gezonde Kantine en stimuleert de kinderen tot  drinken van water en eten van gezonde broodjes en snacks.

Vanuit het convenant Amsterdam Clean Water worden in nauwe samenwerking met de Gemeente Amsterdam en Waternet de binnenwater-tappunten uitgerold bij scholen. Het doel is om jonge Amsterdammers aan te zetten tot het drinken van meer water, maar ook om water meer te gaan waarderen. Daarnaast heeft de introductie van de tappunten ook een duurzame functie, om zo de consumptie van losse flesje tegen te gaan en daarmee overmatig plasticgebruik terug te dringen.

“De waarde van water wordt door velen onderschat. Het is een gezond alternatief voor alle dranken die tegenwoordig in de winkels worden verkocht. En in een maatschappij waarin we leven en alles geld kost, is het ook nog eens voordelig voor je portemonnee. Daarbij is het behoud van schoon water goed voor de wereld. Op een originele en luchtige manier laten we zien wat de impact is van vies water, maar ook wat je kan doen met afval wat in het water wordt gegooid. “ - aldus Constance Steenkamp penhouder vanuit de gemeente Amsterdam voor het convenant Amsterdam Clean Water.

© 2018 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Swerk online | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.