Basketball academie leerlingen

“Zoveel mogelijk basketballen, het is alleen maar leuk.”

Anouschka Meijer

Je hoeft niet lang na te denken als basketball je sport is en CTO Amsterdam vraagt of je wilt aansluiten. En dus verhuisde Anouschka Meijer vanuit Purmerend naar een eigen kamer in Amsterdam. “Ik trainde al mee met het Caland Jeugd Basketball, maar toen reisde ik nog heen en weer naar Amsterdam.”

Vader en moeder Meijer moesten wel even slikken bij het idee: veertien jaar en dan al op haarzelf in de grote stad. Maar het gaat prima en in de weekenden is Anouschka gewoon thuis. En er zitten wel meer meiden uit het CTO-talentenprogramma in de flat aan de Meer en Vaart. “Dat is vlak naast het Calandlyceum, dus erg handig.”

Twee keer per dag trainen

De meiden trainen op sportpark Ookmeer en in de sporthallen Zuid. Twee keer per dag trainen, tussendoor naar school, ’s avonds leren en in het weekend spelen. Je moet er veel voor doen om de top te halen. Anouschka is er intussen aan gewend: “Zoveel mogelijk basketballen, het is alleen maar leuk. Er zijn intussen Caland-leerlingen die zelfs in Amerika terecht zijn gekomen via het basketball. Zo ver ben ik nog lang niet, maar het lijkt me wel heel cool.”

“Ik heb veel geleerd bij Caland Jeugd Basketball”

Tamar Terpstra

Tussen de CJB’ers dribbelt deze morgen maar één meid: Tamar Terpstra. “Ik heb veel geleerd bij Caland Jeugd Basketball. Ook van trainen met en tegen jongens ga je vooruit.”

Tamar speelde al bij Basketball Vereniging Amsterdam (BVA) toen ze werd uitgenodigd voor een selectietraining bij Caland Jeugd Basketball (CJB). Het lag voor de hand dat ze daarna ook op het Calandlyceum zou komen. “Ik train drie keer in de week bij CJB en drie keer bij BVA. Daar oefenen we vooral de plays, het teamspel. Bij CJB kun je veel meer aan jezelf werken als basketballer. Je krijgt hier ook goede trainingen. Ik vind bijvoorbeeld dat ik de afgelopen jaren mijn linkerhand veel beter ben gaan gebruiken.”

Basketballdroom

Zelf had Tamar gehoopt de selectie van Oranje O16 te halen. Helaas is dat niet gelukt en ze kijkt daardoor iets anders aan tegen haar basketballdroom: “Ik wilde graag naar Amerika, om daar te gaan spelen. Nu wil ik eerst proberen om mezelf eerst maar weer bij Oranje O16 in de kijker te spelen. En in de tussentijd lekker ballen bij CJB. Je leert er veel – en we hebben het er ook gezellig.”

© 2019 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Swerk online | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.