Aanmelden en matching brugklas

Leerlingen van groep 8 met de volgende adviezen kunnen worden toegelaten tot het Calandlyceum:

• vmbo-theoretisch
  • vmbo-theoretisch/havo
  • havo
  • havo/vwo (technasium)
  • vwo (atheneum, gymnasium, technasium)

Aanmelden voor de brugklas 2021/2022

Dit jaar kunnen leerlingen groep 8 zich bij een middelbare school aanmelden op een nieuwe, digitale manier. Zo beperken we het aantal mensen dat door de scholen beweegt en daarmee ook het risico op besmetting met het coronavirus.

U kunt als ouder dit jaar zelf uw kind digitaal aanmelden voor de Centrale Loting en Matching. U krijgt hiervoor een mail van de basisschool van uw kind en/of van Stichting ELK. De digitale aanmelding vindt plaats volgens het oorspronkelijke tijdpad, dus van 8 t/m 19 maart.  Neem dus de tijd om een school te kiezen; het is een loting dus niet 'wie het eerst inschrijft krijgt een plekje'.

Heeft u interesse in ons gymnasium of onze (havo) technasium, sport of cultuur profielen? Schrijf uw kind dan gewoon in op het passende niveau. Na inschrijving krijgen alle leerlingen de vraag of ze willen kiezen voor een profiel.
Dus zet Calandlyceum vooral op 1, want plaatsing is gegarandeerd; in het juiste niveau en met het gewenste profiel als uw kind dat graag wil.
Graag bij een vriendje of vriendinnetje in de klas? Ook dat maken wij mogelijk.

Mocht het u niet lukken om uw kind digitaal aan te melden dan help de leerkracht van groep 8 of de intern begeleider van de basisschool u verder. Mocht u andere technische problemen ondervinden bij het digitaal aanmelden, kunt u terecht bij de servicedesk van ELK via  servicedesk.ouders@elkadam.nl of naar 020-8119944. Dit telefoonnummer is bereikbaar van 4 t/m 19 maart op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Daarnaast heeft u wellicht in het Parool gelezen dat kinderen met een dubbeladvies mogen meeloten op hun hoogst geadviseerde niveau. Ook hierover is inmiddels meer informatie bekend. Het Calandlyceum wil voorkomen dat leerlingen langdurig negatieve gevolgen ondervinden van de afgelopen periode. Daarom krijgen groep 8-leerlingen met een dubbeladvies de kans om bij de aanmelding aan te geven of zij voorkeur hebben om op het hoogste niveau van hun dubbeladvies te worden geplaatst. U kunt dit bij het inschrijven deze keuze maken; in het stappenplan staat duidelijk beschreven wat u hiervoor moet doen.

Op https://www.elkadam.info vindt u voortdurend geactualiseerde informatie.

Met vragen over inschrijven, loting & matching bij het Calandlyceum kun je contact opnemen met de administraite, via het mailadres aanmeldingen@calandlyceum.nl.  We proberen uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Voorrang

Leerlingen die van een Dalton-basisschool komen, krijgen voorrang bij de aanmelding op het Calandlyceum. Dat geldt ook voor topsportleerlingen met een LOOT-status en kinderen van personeelsleden.

Matching voor scholen in Amsterdam

In Amsterdam moet je na de open dagen een voorkeurslijst maken met scholen waar je heen zou willen. De school waar je het liefst heen wilt, zet je op de eerste plaats van je lijst. Daarna op volgorde van je voorkeur andere scholen.

Als je je digitaal hebt ingeschreven krijg je een lotingsnummer van de computer. Is jouw nummer aan de beurt, dan wordt gekeken of je geplaatst kan worden op de school bovenaan je voorkeurslijst. Is op die school geen plek meer, dan kom je in aanmerking voor de volgende school op je lijst, enzovoorts. Is er dan onverhoopt op alle scholen van je lijst geen plek, dan mag je opnieuw een voorkeurslijst maken van scholen waar nog plek is. Maar het is dus verstandig om meteen al een ruime lijst te maken.

Let op: aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. De volledige kernprocedure kun je lezen in de Keuzegids die de gemeente Amsterdam heeft verspreid onder ouders/ verzorgers leerlingen groep 8.  Ook op www.voschoolkeuze020.nl  kun je de hele procedure lezen.

Buitenleerlingen

Buitenleerlingen zijn leerlingen van basisscholen die niet met de Amsterdamse systemen werken. Ouders van buitenleerlingen kunnen hun digitale aanmelding regelen door in eerste instantie een mail te sturen naar servicedesk.ouders@elkadam.nl met daarin de volgende gegevens: Roepnaam, Tussenvoegsel, Achternaam, Advies, E-mailadres ouder.

Op het e-mailadres wat u doorgeeft ontvangt u dan een mail met daarin een link om een account aan te maken voor digitaal aanmelden in ELK systeem. Vervolgens zal de school van eerste voorkeur contact met u opnemen om de aanmelding verder in orde te maken. Verder verloopt de procedure precies hetzelfde als bij leerlingen uit Amsterdam.

(Bron: www.voschoolkeuze020.nl)

Kennismakingsdag en schoolboeken bestellen

Kom je op het Calandlyceum, dan kun je voor de zomervakantie al een keer kennismaken met je nieuwe klasgenoten en je mentoren. Zo kun je vast een beetje aan elkaar wennen. Je doet kennismakingsspelletjes met de klas en de mentoren vertellen wat over het dagelijks leven van een brugklasser op het Caland. In de zomervakantie moet je al je schoolboeken bestellen, maar daarover krijg je op tijd nog informatie.

Bij wie kom je in de klas?

Leerlingen van dezelfde basisschool vinden het vaak leuk om bij elkaar in de brugklas te komen. Dus dat proberen we te regelen, maar dat hangt natuurlijk ook af van je schooladvies (en de vraag of je voor sportklas, kunst- en cultuurklas, technasium of gymnasium kiest). Als je liever in een klas met allemaal nieuwe gezichten wilt beginnen, dan kunnen je ouders dat bij de aanmelding laten weten.

Handige links:

© 2021 calandlyceum ® All rights reserved. Website by Parego webdesign Amsterdam | Content en redactie: Sabine Schippers Schrijfpraktijk | het Calandlyceum staat onder het bevoegd gezag van de Stichting Progresso.